*
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Bize 0539 226 55 44 Ulaşabilirsiniz

Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Bize 0539 226 55 44 Ulaşabilirsiniz 

Gönderen Konu: Nakil Oldu, Dernek Kurdu  (Okunma sayısı 2744 defa)

diyalizleyasam

• Yönetici
    • Profili Görüntüle
Nakil Oldu, Dernek Kurdu
« : 05 Ağustos 2015, 21:38:34 »
Nakil Oldu, Dernek Kurdu

Akdeniz Böbrek Hastalıkları ve Organ Nakli Derneği Başkanı Mehmet Şahan, böbrek nakli oluşunun 34. yılını geride bıraktı. Dayısından aldığı böbrekle hayatta kalan Şahan, “Organ naklim gerçekleşmeseydi şuan hayatta olamazdım” dedi. Nakil olduktan sonra kendini organ bağışına adayan ve kurduğu dernekle Türkiye'nin bütün illerini dolaşan Şahan, organ bağışlarının artması için çalışmalar yaptı.

Mehmet Şahan

1979 yılında Ankara'da Dr. Tuncer Karpuzoğlu tarafından böbrek nakli ameliyatı yapılan Mehmet Şahan, ameliyatından sonra yaşama şansının yüksek olmadığının söylenmesine rağmen hayatına sağlıklı bir biçimde devam ediyor. Geçirdiği ameliyat sonrasında yepyeni bir hayata başlayan Şahan; “Organ naklinin önemini geçirdiğim operasyon sonrasında çok iyi anladım. Sonrasında da bu yolda ilerlemem gerektiğine karar verdim” şeklinde konuştu. Şahan,1994 yılında Akdeniz Böbrek Hastalıkları ve Organ Nakli Derneğini kurdu.

“İnsanlar korkarak yaklaşıyorlardı”

Şiddetli ağrıları olduğu şikayetiyle 1979 yılında hastaneye giden Şahan'a böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. Hastanede bir süre tedavi gördükten sonra kendisine ameliyat olması gerektiği söylendi. Şahan o yılları şöyle anlatıyor: “Organ nakilleri o yıllarda günümüzdeki kadar gelişmiş değildi, ben de ilk başlarda hastalığımı fazla önemsememiştim. Sonrasında ameliyat olmam gerektiği söylendiğinde bu konu hakkında pek bir fikrim yoktu, doktorlar da uygun böbrek aramaya başlamamız gerektiğini söylediler. Kardeşlerim bu duruma pek sıcak bakmıyorlardı, konuyu anlattığım insanlar korkarak yaklaşıyorlardı. En sonunda köyde çobanlık yapan dayım Ahmet Saygılı bana böbreğini bağışlamaya karar verdi.”

En başarılı nakil

2 çocuk babası olan Mehmet Şahan, dayısının doku grubunun kendisine tam olarak uyum sağlamamasına karşın ameliyatı kabul etti. Doktorların da böbreğin uymayacağı konusunda tedigin olduklarını anlatan Şahan: “ Tüm bu olumsuzluklara karşın 1979 yılında Ankara'da ameliyat oldum. Dayım benim için büyük bir fedakarlık yaptı, ona minnettarım, 34 yıldır bana bağışladığı böbrekle hayatımı sürdürüyorum” şeklinde konuştu. O yıllarda gerçekleştirilen nakil operasyonlarının arasında en sağlıklı durumda olan kişinin kendisi olduğunu da ekledi.

“Bugün biz, yarın belki siz”

En büyük amaçlarından birinin insanları organ bağışına yönlendirmek olduğunu belirten Şahan; “Kayseri'de yaşayan dayım Ahmet Saygılı'dan aldığım böbrekle 34 yıl önce hayata yeniden başladım. Türkiye'de hala binlerce kişi organ bekliyor. Organ bulunamadığı için binlerce kişi yaşamını yitiriyor. Bizler de her geçen gün organ bağışının arttırılması için gece gündüz çalışıyoruz” şeklinde konuştu. Şahan, Organ Nakli Derneklerine yaklaşık 2 bin gönüllü üyenin kaydının bulunduğunu aktardı. Dernek başkanı Şahan; “Bugün biz, yarın belki siz” sloganıyla hastalarla birlikte 60 il dolaştı. Şahan, amacının organ bağışını arttırmak olduğunu söyledi.

Haber: Busem Çallı - Duygu Duru

Kaynak akdenizunisaglik.blogspot.com.tr ulaşmak için tıklayın.