*
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Bize 0539 226 55 44 Ulaşabilirsiniz

Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Bize 0539 226 55 44 Ulaşabilirsiniz 

Gönderen Konu: Korkutan böbrek hastalığı istatistiği  (Okunma sayısı 1975 defa)

diyalizleyasam

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 1075
    • Profili Görüntüle
Korkutan böbrek hastalığı istatistiği
« : 05 Ağustos 2015, 21:08:33 »
Korkutan böbrek hastalığı istatistiği

Türk Nefroloji Derneği Bursa Şubesi’nin yaptığı araştırmaya göre dünyada erişkinlerin yaklaşık yüzde 10'unda böbrek hastalığı bulunduğu tahmin ediliyor.
Türk Nefroloji Derneği'nin gerçekleştirdiği CREDIT çalışması, Türkiye'de erişkinlerin yüzde 15.7'sinde çeşitli evrelerde böbrek hastalığı bulunduğunu gösterdi. Araştırmaya göre ülkemizde her 7 kişiden birisinin kronik böbrek hastası olduğu ifade edilirken, 10 kronik böbrek hastasından sadece birinin hastalığın farkında olduğu öğrenildi.

Son dönem böbrek yetmezliği gelişen hastaların yaşamını sürdürebilmesi için diyaliz ve böbrek nakli tedavilerinin uygulanması gerektiğinin belirtildiği araştırmada, tedavilerin global maliyetinin 1 trilyon doların üzerinde olduğu öğrenildi. Ülkemizde diyaliz uygulanan veya böbrek nakli yapılmış yaklaşık 65 bin hastanın bulunduğunun dikkat çekildiği araştırmada, sağlık bütçesinin yüzde 5'inden fazlasının bu hastalar için harcandığı ortaya çıktı. Uzmanlar, kronik böbrek hastalığının giderek artan tıbbi, sosyal ve ekonomik yükünü azaltmak için şu önerilerde bulunuyor:

"Kronik böbrek hastalığının olumsuz sonuçlarını engellemenin en etkin yolu hastalığın tedavisinden çok önlenmesine dayalı, ulusal ölçekli bir hastalık yönetimi modelinin biran önce hayata geçirilmesidir. Bu bağlamda, sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerinin toplum tarafından benimsenmesi ve uygulanması hastalığın büyük oranda kontrolünü sağlayacaktır. Bunun için düzenli egzersiz yapmalı, sağlıklı beslenmeli ve ideal vücut ağırlığımızı korumalı, tuzu azaltmalı, yeterli su içmeli, sigaradan ve aşırı alkol tüketiminden kaçınmalıyız".


Kaynak sabah.com.tr ulaşmak için tıklayın.