*
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Bize 0539 226 55 44 Ulaşabilirsiniz

Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Bize 0539 226 55 44 Ulaşabilirsiniz 

Gönderen Konu: Ağrı kesici kullananlar dikkat!  (Okunma sayısı 2056 defa)

diyalizleyasam

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 1075
    • Profili Görüntüle
Ağrı kesici kullananlar dikkat!
« : 05 Ağustos 2015, 19:07:12 »
Ağrı kesici kullananlar dikkat!

Uzun süre yüksek doz ağrı kesici kullanımı, böbreklerde hasara yol açarak böbrek yetmezliğine neden oluyor.

Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Siren Sezer, Türkiye'de ağrı kesici kullanımının yüksek olduğunu söyledi. Ağrı kesiciler içinde "yüksek doz" tüketiminin yaygın olduğuna dikkati çeken Sezer, bunun çok riskli sonuçlar doğurabildiğini, her ilacın bir zehir olduğunun unutulmaması gerektiğini belirtti.

Sezer, ağrı kesicilerin şikayet edilen sorunu ortadan kaldırmadığını, ancak geçici bir çözüm olduğunu vurgulayarak, mutlaka ağrıya yol açan nedenlerin tespit edilmesi ve tedavinin ona göre yapılması gerektiğini ifade etti.

"AĞRI KESİCİLER, ZAMANLA VÜCUTTA BİRİKİYOR"

Sezer, ağrı kesicilerin zaman içinde vücutta biriktiğini, uzun süre yüksek doz kullanımının organ hasarına neden olduğunu dile getirdi.

Sezer, yapılan çalışmalara göre, bu durumun böbreklerde hasara yol açtığına, yüksek doz, uzun süre ağrı kesici kullanımı ve böbrek yetmezliği ilişkisini inceleyen çeşitli araştırmaların bulunduğunu dile getirdi.

Sezer, "Yapılan araştırmalarda kişinin yıllar içinde kaç gram ağrı kesici aldığı incelendi. Elde edilen sonuca göre, 10 yılda 2 kilogramın üstünde ağrı kesici kulllanan bir kişide böbrek yetmezliği gelişme riskinin arttığı tespit edildi" dedi.

Özellikle "nansteroit" tipli ağrı kesicilerin, romatizmal hastalıklar için üretildiğini anlatan Sezer, "Ancak toplumun ağrıyı çabuk ortadan kaldırdığından dolayı tercih ettiği bu ilaçların uzun süreli kullanımı böbrekte çok ciddi hasar oluyor. Bu tip ilaçlar ağrıyı hızla kestiği gerekçesiyle kesinlikle doktor bilgisi dışında kullanılmamalı" diye konuştu.

Sezer, "bu ilaçların vücutta birikmesi sonucunda, böbreğe gelen kan akımının azaldığını, kan basıncının arttığını ve vücutta su ve tuz birikmesine neden olduğunu, böbrek sistemi üzerinde yakıcı etki yarattığını" ifade etti.

Sezer, "Bu nedenle, her ağrıda ilaç kullanılmamalı. İlaç kullanımı yerine, ağrı duyulan ekleme soğuk buz uygulaması yapılmalı, migren için ağrı kesici olmayan ilaçlar kullanılmalı, ılık duş alınmalı, istirahat edilmeli ve mutlaka hekime başvurulmalı ama ağrı kesici alınmamalı" dedi.


Kaynak sabah.com.tr ulaşmak için tıklayın.