1
Senegal’de İşitme Engelli Öğrenciler Harçlıklarını Bağışladı

Senegal’de işitme engelli öğrenciler, “Asrın Felaketi” olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremler dolayısıyla Türkiye’nin Dakar Büyükelçiliğine taziye ziyaretinde bulundu.
Başkent Dakar’daki Verbo-Tanal isimli okulda eğitim gören işitme engelli yaklaşık 100 öğrenci, ziyarette, Türkiye’nin Dakar Büyükelçiliğine atanan Nur Sağman’a başsağlığı dileklerini iletti.
Öğrenciler, depremzedeler yararına cep harçlıklarından topladıkları bir miktar parayı, zarf içinde Sağman’a teslim etti. Sağman da, “Dar gelirli ailelerden gelen bu öğrencilerin jestinden çok etkilendim ve duygulandım. TİKA, bu okula çok destek olmuş. Onlar da ‘Türkiye’nin bizim için yaptıklarını unutmadık’ diyerek, aralarında para toplayıp bana teslim ettiler. İlk fırsatta ben de onları ziyarete gideceğim” dedi.
AAETİKETLER Depremİşitme EngelliKahramanmaraşSenegalTİKA Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
2
“Evim Yuvan Olsun” Kampanyasına Bağış İçin 4 Bin 568 Başvuru Yapıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerden etkilenen vatandaşların barınma ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla başlatılan “Evim Yuvan Olsun” kampanyasına 4 bin 568 bağış başvurusu yapıldığını bildirdi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan edinilen göre “Asrın Felaketi” olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli, 11 ili etkileyen depremler sonrası afetten etkilenenlerin barınma sorununu gidermek amacıyla başlatılan “Evim Yuvan Olsun” kampanyasına ev sahiplerinin ilgisi sürüyor. Kampanyaya şuana kadar 4 bin 568 bağış başvurusu gerçekleştirildi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada da kampanyanın detaylarına ilişkin bilgi verildi. Buna göre, “Evim Yuvan Olsun” kampanyası, depremzedelerin sıcak bir yuvaya kavuşmaları amacıyla düzenlendi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın açıkladığı kampanya, ihtiyaç fazlası olan boş evlerin güvenli şekilde, belirli süre ve şartlarda depremzedelere tahsis edilmesini kapsıyor.
İçişleri ile Sanayi ve Teknoloji bakanlıklarının koordinasyonundaki kampanyaya AFAD ve Türkiye Sigortanın yanı sıra emlak siteleri EmlakJet, Hepsiemlak, Sahibinden.com ve Zingat da destek verdi.
Kısa sürede binlerce vatandaş, depremzedelere belirli sürelerle evlerini tahsis etmek amacıyla “www.evimyuvanolsun.org” adresine başvurdu.
“Uygulamanın Detayları”
Evim Yuvan Olsun kampanyası, üç ayak üzerine kuruldu. Yardımsever vatandaşlar kampanyaya, “3 ay bedelsiz tahsis”, “1 yıl indirimli bedelle kira” veya “kira desteği” ile katılabiliyor.
Kampanyanın yürütüldüğü “www.evimyuvanolsun.org” internet sitesinde “Evimi En Az 3 Ay Bedelsiz Tahsis Etmek İstiyorum” butonuna basanların başvuruları, evin bulunduğu ilçenin kaymakamlığı tarafından yerinde incelenecek.
Kaymakamlığın uygun bulduğu evler bedelsiz olarak kampanyaya dahil olacak. Kaymakamlık ile ev sahibi arasında “Ödünç Sözleşmesi” imzalanacak. Belirlenen depremzede aile, eve kaymakamlık tarafından yerleştirilecek. 3 aylık süre yardımsever ev sahibinin isteğiyle 12 aya kadar uzatılabilecek.
“Evimi İndirimli Bedelle 1 Yıl Süre İle Kiraya Vermek İstiyorum” seçeneğini tercih edenlerin başvuruları da yine evin bulunduğu yerin kaymakamlığı tarafından incelenecek.
Kaymakamlık, istenen kira bedelinin evin gerçek ederinin belirgin bir şekilde altında olmasına bakacak. Kaymakamlığın evin uygunluğunu ve kira bedelinin indirimli olduğunu teyit etmesinin ardından, ev kampanyaya dahil edilecek.
Kaymakamlık ile ev sahibi arasında “Kira Sözleşmesi” imzalanacak. Belirlenen depremzede aile, eve kaymakamlık tarafından yerleştirilecek. Ev için belirlenen kira bedeli, AFAD hesabında toplanan kira bağışlarından karşılanacak.
“Depremzede Ailelere Kira Desteğinde Bulunmak İstiyorum” seçeneğini işaretleyenlerin yapacağı bağışlar, kampanya kapsamında indirimli olarak kiralanacak evlerin ödemelerinde kullanılacak.
“Depremzedelerin Seçilme Aşaması”
Depremzede aileler, AFAD ve İçişleri Bakanlığı birimleri tarafından belirlenecek. Evlere yerleştirme yapılırken engelli, yaşlı, düzenli tedavi gerektiren kronik hastalığı bulunanlar gibi dezavantajlı bireylerin olduğu aileler ile depremde fertlerini kaybetmiş çocuklu ailelere öncelik verilecek.
Evlerin elektrik, su, doğal gaz faturaları kaymakamlık tarafından karşılanacak. Ev sahiplerine ilave bir gider doğmamasına dikkat edilecek. Depremzedelerin kullandığı evin veya evdeki eşyanın zarar görmesi ihtimaline karşılık Türkiye Sigorta devrede olacak. Bu evler, “Tek Yürek Bina ve Eşya Sigortası” ile güvence altına alınacak.
Emlak listeleme platformları Emlakjet.com, Hepsiemlak.com, Sahibinden.com ve Zingat.com, sahip oldukları müşteri portföyünü kampanyaya yönlendirecek. Evini depremzedelere açmak isteyenler, istedikleri bir platformdan başvuru formu doldurarak kampanyaya katılabilecek. Bu platformlarda doldurulan başvuru formları, kurulan entegrasyonla İçişleri Bakanlığının sistemlerine iletilecek.
Başvuru aşamaları ise şöyle olacak:
– Ev sahibi, emlak sitelerinden başvuru formunu dolduracak. – Emlak sitesi, ev sahibiyle iletişime geçerek bilgileri doğrulayacak. – Emlak sitesi, doğruluğunu teyit ettiği bilgileri ilgili kamu birimine iletecek. – Kaymakamlık yetkilileri, evi ziyaret ederek uygunluk tespiti yapacak. – Kaymakamlık, ev sahipleriyle “Ödünç Sözleşmesi” veya “Kira Sözleşmesi” imzalayacak. – Engelli, yaşlı gibi dezavantajlı bireylere sahip aileler, öncelikli olarak evlere yerleştirilecek. – Kaymakamlık, süre bitiminde konutu ev sahibine teslim edecek.
“Bakanlardan Değerlendirme”
Açıklamada, ilgili bakanların kampanya tanıtımına ilişkin görüşlerine de yer verildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, depremin ilk gününden itibaren vatandaşlardan kullanmadıkları evlerini tahsis etmek için telefon ve mesajlar aldıklarını belirterek, “Bunun sonucunda bu kampanyayı başlatmış olduk. ‘Evim Yuvan Olsun’ projesi ‘devlet-millet el ele’ verilerek yapıldı. Bu kampanya ile güvenli şekilde hayırsever vatandaşlarımızın evlerini afetzede vatandaşlarımızla buluşturmuş olacağız” ifadelerini kullandı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Hayırsever insanlarımızın depremzedelere evlerini açmak istediklerini biliyoruz. Hazırladığımız ‘Evim Yuvan Olsun’ uygulamasını vatandaşlarımızın istifadesine sunuyoruz” değerlendirmesinde bulunmuştu.
“Baykar 22 Konutla Destek Verdi”
Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ise sosyal medya hesabından, “Baykar’daki çalışma arkadaşlarımız için yeni yapılan 22 adet eşyalı daireyi bir sene boyunca depremzede kardeşlerimize açıyoruz. Bu günleri el birliğiyle, dayanışmayla aşacağız” duyurusunda bulunmuştu.
AAETİKETLER AFADBağış KampanyasıDepremDepremzedeEngelliHatayKahramanmaraşKira BedeliYaşlı Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
3
LÖSEV Mutlu Et Paketleri ile Mutluluk Paylaştıkça Çoğalıyor

LÖSEV kanser ile mücadele eden aileleri 12 ay boyunca taze kırmızı et ve et ürünleri ile destekliyor. Mutlu Et Projesi kapsamında tüm yıl et yardımı yapılacak. LÖSEV Kurban Bayramında yapılan vekâleten kurban bağışları sayesinde 81 ilde, yıl boyunca hastalara ve onların ihtiyaç sahibi ailelerine et ve et ürünleri desteğini ara vermeden sürdürüyor.
Özelikle sağlıklı beslenme zincirinin en önemli halkalarından biri olan protein, lösemi-kanser tedavilerinde hayati önem taşıyor. Araştırmalar kansere yönelik iyileşmeyi sağlayacak fonksiyonların pek çoğu için proteinin önemini ortaya koyuyor. Öte yandan yetersiz protein alımı; hastalığın iyileşmesini yavaşlatıyor ve enfeksiyonlara karşı vücut direncini azaltıyor. Bu yüzden kanser tedavisi gören hastaların, sağlıklı insanlardan yüzde 50 daha fazla protein ihtiyacı olduğu biliniyor.
“LÖSEV Et Desteğine Antalya ile Devam Ediyor”
LÖSEV Et desteğinden her yıl on binlerce hasta ve ailesi faydalanıyor. Hastalar vakumlu ambalajlarda taze et olarak ya da LÖSEV Et Kart ile büyük marketlerden, hijyenik koşullarda, kaliteli et ve et ürünlerine ulaşıyor. LÖSEV, 81 ilde yaptığı dağıtımları aralıksız sürdürüyor 16 Şubat 2023 tarihinde Antalya merkezde, 21 Şubat 2023 tarihinde Serik ve Manavgat ilçelerinde yapılan Et ve et ürünleri yardımında LÖSEV’e kayıtlı hasta ve ailelerine et ve et ürünleri sunuldu. Hasta ve aileleri “LÖSEV sayesinde ne salgın, ne yoksulluk ne de hastalık belimizi bükemedi. Sofraya ne koyacağım diye hiç düşünmedim. LÖSEV’e bağış yapan hayırseverlere biz de hayır dualarımızı sunuyoruz. Allah bağışlarını kabul etsin, Allah razı olsun” dediler.
burdurgazetesi.comETİKETLER Et YardımıKanserKırmızı EtKurban BayramıLösemiLÖSEV Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
4
Atakum Belediyesi’nden Engelli Bireylere Tekerlekli Sandalye Desteği

Atakum Belediyesi ve Atakum Kent Konseyi iş birliğiyle, başta depremzedeler olmak üzere 30 engelli bireye tekerlekli sandalye desteği verilmeye başlandı.
Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci’nin “Yaralarımızı birlikte saracağız” diyerek Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından başlattığı dayanışma seferberliği sürüyor. Bu çerçevede, Atakum Belediyesi ve Atakum Kent Konseyi Engelli Meclisi iş birliğiyle afet bölgesinden kente gelen depremzedeler başta olmak üzere ihtiyaç sahibi engelli bireylere 30 adet tekerlekli sandalye dağıtıldı.
“Daha Çok İhtiyaç Sahibine Ulaşmak İçin Çalışacağız”
Çalışmalar hakkında bilgi veren Atakum Kent Konseyi Engelli Meclis Başkanı Nadide Döktür, yaşanılan zorlu dönemde dayanışmanın önemine dikkat çekerek, “Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci, Gülay Deveci ve birçok hayırseverin desteği ile başta depremzede vatandaşlarımız olmak üzere ihtiyaç sahiplerine 30 adet tekerlekli sandalye desteği vermeye başladık. Bugün 30 engelli bireyimizin tekerlekli sandalye ihtiyacını karşılıyoruz. Çalışmalarımız daha çok ihtiyaç sahibine ulaşmak için aralıksız devam edecek” dedi.
ANKAETİKETLER AtakumDepremDepremzedeEngelliKahramanmaraşSamsunTekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
5
Kırıkkale’de Görme ve İşitme Engelli Nineden Duygulandıran Yardım

Kırıkkale’de eline yazılan harflerle iletişim kuran görme ve işitme engelli 84 yaşındaki Neriman Önder, ördüğü çoraplardan elde ettiği geliri depremzedelere bağışladı. Tüm Türkiye deprem bölgeleri için adeta seferber oldu.
Son olarak Kırıkkale’de 8 yaşında geçirdiği menenjit hastalığından dolayı görme ve işitme kabiliyetini kaybeden Neriman Önder, eline yazılan harflerle iletişim sağlıyor. 75 yaşındaki kardeşi Köksal Önder’in evinde kalan 84’lük nine, el emeğiyle ördüğü çorapların satışını yapıyor.
Çoraplardan elde ettiği geliri ise Yahşihan Belediye Başkanı Osman Türkyılmaz aracılığıyla depremzedelere ulaştırmak istedi. Başkan Türkyılmaz da yapılan davet üzerine Önder ailesinin Kırıkkale merkezdeki evini ziyaret etti.
2 bin 500 liralık nakdi yardımı depremzedeler için bağışladığını belirten Başkan Türkyılmaz, depremin merkez üssü Pazarcık ilçesine Yahşihan Belediyesi olarak kuracağı konteynırlardan bir tanesine de “Neriman Önder” ismini vereceğini söyledi. Eline yazılan harflerle iletişim kurabildiğini ifade eden Türkyılmaz, Türk milletinin yardımsever bir millet olduğunu belirtti.
“Eline Yazdığımda Yaptığı Çorabı Depremzedelere Göndermek İçin Ördüğünü Söyledi”
Çorapları depremzedeler için ördüğünü kaydeden Türkyılmaz, “Eline yazdığımda yaptığı çorabı depremzedelere göndermek için ördüğünü söyledi. Kendi örgülerinden elde ettiği 2 bin 500 lirayı bağışladığını söyledi. O, 2 bin 500 lira sırtımda onur verici hem de o kadar da bir yük ki; şimdi biraz daha hızlı hareket etmem gerekiyor. Türk milletinin ne kadar yardım sever olduğu duygulandırıyor. Bir de toplumda o kadar yer varken, ‘Osman Türkyılmaz’ı çağır ben yardımı ona vereceğim o götürsün’ demesi de hem Yahşihan Belediye Başkanı olarak beni hem de şahsımı çok gururlandırdılar ve onurlandırdılar. Yeter ki istek ve azim olsun. Eline yazdığımız Türkçe harflerle iletişim kurabiliyorsun. Yaş 84, hala çorap örüyor ve bir şeyler üretmeye çalışıyor” dedi.
“76 Yıldır Görmüyor Duymuyor, Kur’an-ı Kerim Okuyor Ezberinde”
Halasının 8 yaşında geçirdiği menenjit hastalığından dolayı görmediğini ve duymadığını ifade eden Makbule Önder, “76 yıldır görmüyor duymuyor, Kur’an-ı Kerim okuyor ezberinde. Dedem öldükten sonra annem yanıma almış. Dede biraz şuurluymuş. 8 yaşlarında böyle olunca eve hoca tutmuş oradan öğrenmiş Kur’an-ı Kerimi. Arapça bilmiyor ama eline yazaraktan Türkçe öğrenmiş. Abdestinde namazında sporunu iyi yapar. Hayatı seven birisi, hayata bağlı. İsyan asla yok” diye konuştu.
“8 Yaşında Menenjit Hastalığından Dolayı Böyle Olmuş”
Depremzedeler için 15 gündür sürekli ağladığını belirten Önder, “15 gündür sürekli ağlıyorlar. Artık kanal değiştirmeye başladık. Başka kanallara döndük. Üzülmeleri de kötü. Bu kadar fazla üzülmeleri iyi değil. 8 yaşında menenjit hastalığından dolayı böyle olmuş. Yahşihan Belediye Başkanı çok iyi tanıyor ve çok da seviyor. Önceden de götürmemi çok istedi. Bu da bir vesile oldu. Ben çünkü internetten takip ediyorum. Çalışkan atom karınca” şeklinde konuştu.
84 yaşındaki Neriman Önder ise, Kahramanmaraş merkezli depremleri öğrendiğinde namaz kılıp dua ettiğini söyledi.
ensonhaber.comETİKETLER BağışDepremDepremzedeEngelliKırıkkaleMenenjitYaşlı Kadın Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
6
Engelli Depremzede Çocuğa Akülü Araç ve Forma Hediye Edildi

“Asrın Felaketi” olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Hatay’dan Trabzon’a gelen 9 yaşındaki bedensel engelli Burak Aldırmaz’a, akülü araç ve Fenerbahçe forması hediye edildi.
Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Muharrem Çimşit, Trabzon’a gelen depremzedeleri kaldıkları otellerde ziyaret etti. Çimşit, anne, babası ve iki kardeşiyle Hatay’dan Trabzon’a gelen bedensel engelli Burak Aldırmaz’ın akülü aracının enkaz altında kaldığını öğrendi. 9 yaşındaki çocuğa akülü araç hediye eden Çimşit, Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde görevlendirilen Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’nu cep telefonuyla görüntülü arayarak anne Serap Aldırmaz ve Burak’ı görüştürdü.
Anne Aldırmaz’a “Geçmiş olsun” dileyen Zorluoğlu, Trabzon’da eksiklerinin olup olmadığını sordu. Trabzon’da çok rahat olduklarını ifade eden Aldırmaz, “Allah sizlerden ve Trabzon halkından razı olsun. Trabzon halkı çok iyi. Tek eksiğimiz Burak’ın arabasıydı, o da sayenizde tamamlandı. Allah bin kere razı olsun” dedi.
Daha sonra Burak’la görüşen Zorluoğlu, “Trabzon’u sevdin mi?” sorusuna “Evet” yanıtını aldı. Zorluoğlu, Fenerbahçe taraftarı olduğunu öğrendiği Aldırmaz’a forma sözü verdi. Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Çimşit’e talimat veren Zorluoğlu, “Hep Trabzonspor forması veriyorduk ama artık Burak’a özel Fenerbahçe forması vermek de varmış nasipte” ifadelerini kullandı. Çimşit, Burak’a Fenerbahçe forması hediye etti.
Özgür DersimETİKETLER Akülü AraçDepremDepremzedeEngelliFenerbahçeHatayKahramanmaraşTrabzon Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
7
Şırnak’ta, Engelli Çocuğun Akülü Sandalye Hayali Gerçek Oldu

Şırnak’ın Silopi ilçesinde yaşayan fiziksel engelli çocuğun akülü tekerlekli sandalye hayalini, Almanya’da yaşayan gurbetçi gerçekleştirdi. Silopi ilçesinde yaşayan engelli Mustafa Kara’nın akülü tekerlekli sandalye hayali gerçek oldu. Hayırseverliği ve dezavantajlı bireylere yaptığı yardımları ile tanınan Semire Azizoğlu, hayırseverin bağışladığı akülü tekerlekli sandalyeyi engelli gence evinde teslim etti.
Cam kemik hastalığı, cam bebek hastalığı ya da kırılgan kemik hastalığı olarak bilinen kemiklerin belirli bir travma ya da yaralanma olmadan kırılmasına neden olan kalıtsal bir hastalığı olan 12 yaşındaki Kara’ya, Almanya’da yaşayıp ismini vermek istemeyen hayırsever aile destek verdi. Semire Azizoğlu, aileyi ziyaretinde Mustafa ile ailesinin mutluluğunun her şeye değer olduğunu söyledi.
Dezavantajlı bireyler ile cam kemik hastası Mustafa’nın her zaman yanında olduklarını belirten Azizoğlu, “Almanya’daki hayırseverimiz ile engelli kardeşlerimize desteklerini hiç esirgemeyen tüm destekçilerimize çok teşekkür ediyoruz. Çünkü bu değerli destekçilerimiz sayesinde 2022 yılında yaklaşık 50 adet tekerlekli sandalye teslim ederek kardeşlerimizin sevinmesine vesile olduk. Şimdi de Mustafa kardeşimizin akülü tekerlekli sandalyesini teslim ederek dışarıda tek başına gezebilme sevincine ortak olduk” dedi.
Çocuğunu sevindirdikleri için can-ı gönülden teşekkür ettiklerini dile getiren Mustafa’nın annesi Emine Kara, “Çocuğumun sevinmesine vesile olan herkesten Allah razı olsun” diyerek duygularını ifade etti.
kamu3.com KATEGORİLER Sosyal Sorumluluk ETİKETLER Akülü SandalyeAlmanyaFiziksel EngelliGurbetçiSilopiŞırnakTekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
8
Din Görevlisinin Engelli Oğlu, Akülü Sandalyesini Depremzedelere Bağışladı

İstanbul Eyüpsultan İlçe Müftülüğü Uzman Vaizi Ersoy Koyuncu’nun oğlu Haktan Koyuncu, akülü sandalyesini depremden etkilenen kardeşleri için bağışladı.
Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremler nedeniyle AFAD koordinesinde Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) iş birliğinde “Türkiye İçin İyilik Vakti” sloganıyla başlatılan yardım kampanyası sürüyor.
Ülkenin dört bir yanından yoğun ilginin olduğu kampanyaya anlamlı bir destek de İstanbul Eyüpsultan ilçesinden geldi. Eyüpsultan İlçe Müftülüğü Uzman Vaizi Ersoy Koyuncu’nun engelli oğlu Haktan Koyuncu, babasından duyduğu kampanyaya akülü sandalyesiyle destek olmak istedi. Babasıyla birlikte Eyüpsultan Müftülüğüne gelen Koyuncu, akülü sandalyesini depremden etkilenen kardeşleri için bağışladı.
Koyuncu’nun bağışını TDV Eyüpsultan Şubesi adına kabul eden İlçe Müftüsü Basri Bektaş, “Yüce gönüllü Haktan evladımız kendi engeline rağmen sandalyesini kardeşleri için bağışlaması üşüyen yüreklerimizi ısıttı. Yetmedi bir de cüzdanını çıkarıp harçlığını da depremzede kardeşleri için bizlere teslim etti. Bu duyarlılığı bizleri duygulandırdı. Haktan evladımızdan, anne ve babasından Rabbim razı olsun” diye konuştu.
Diyanet HaberETİKETLER Akülü SandalyeBağışDepremDepremzedeEyüpsultan İlçe Müftülüğüİstanbul Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
9
Engelli Taraftar, İmzalı Formasını Depremzedeler İçin Satışa Çıkardı

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubatta yaşanan deprem felaketi sonrası tüm Türkiye deprem bölgeleri için seferber olurken Fenerbahçe taraftarı olan bedensel engelli Elazığlı Yavuz Şen, imzalı formasını depremzede vatandaşlar için satışa çıkardı.
Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 11 ilde ağır hasarlara neden olan depremlerin ardından yardımlar ve destekler gelmeye devam ediyor. Spor dünyası da yaşanan felaketin ardından yardım kampanyalarına destekte bulunarak yaşananlara sessiz kalmadı. Son olarak Elazığ’da yaşayan ve Fenerbahçe taraftarı olan engelli Yavuz Şen de imzalı ‘Diego Perotti’ formasını depremzedeler için satışa sundu.
Örnek bir davranış sergileyen engelli taraftar Yavuz Şen, “Fenerbahçe formasını depremzedelere kim daha çok yardım bağışı yaparsa ona göndermek istiyorum” dedi.
İHAETİKETLER Bedensel EngelliDepremDepremzedeFenerbahçeKahramanmaraşTaraftar Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
10
Cansın Kuvvet: Deprem Bölgesinde Engelliler İçin de Çalışmalar Yapılmalı

Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 11 ilde yıkıma neden olan depremlerde, engelliler için de önceden hazırlanmış bir afet planlaması olmadığı ortaya çıktı. Üstelik depremler çok sayıda kişide kalıcı engeller de yarattı. Konuya ilişkin konuştuğumuz Çankaya Kent Konseyi Engelli Meclisinden Cansın Kuvvet, depremin engellileri daha fazla etkilediğine dikkat çekerek “Yeni hayatı kurabilmeleri için kalıcı barınma çözümlerine ihtiyaç var” dedi.
Kuvvet, deprem olduktan hemen sonra bedensel engelli bireylerin enkazdan tek başına çıkabilmelerinin çok imkanı olmadığına dikkat çekerek, “O yüzden onlar için mutlaka profesyonel bir destek lazımdı. Başkaları tarafından çıkarılması gerekliydi. Ama depremin ilk birkaç saatinde ilk birkaç gününde zaten profesyonel yardım çok geç geldi. Bu yüzden yüksek ihtimalle engellilerin büyük bir kısmının bu şekilde vefat ettiğini düşünüyorum” diye konuştu.
Arama-kurtarma çalışmaları sırasında işitme engellilere, konuşma engellilere, otistik olduğu için konuşamayan, iletişim kuramayan insanlara ve ana dili Türkçe olmayan insanlara yardım ulaşmasında ciddi sıkıntılar yaşandığını dile getiren Kuvvet, şöyle devam etti: “Çünkü dışarıdan ‘Sesimi duyan var mı?’ diye seslenildiği zaman işitme engelli birinin o sesi duyması ve ona yanıt vermesi mümkün olmadı. Ya da ana dili Türkçe olmayan insanların bu sese yanıt vermesi çok mümkün olmadı”
“Yeni Engelli İnsanlar Olacak”
“Şimdi yeni engelli olan kişiler olacak” diyen Kuvvet, şunları söyledi: “Uzuv kaybı, yeti kaybı çok fazla olacak. Bu süreçte sivil toplum örgütlerine, devlete, alandaki uluslararası örgütlere, Birleşmiş Milletler gibi, büyük sorumluluklar düşüyor. Aslında devasa bir rehabilitasyon ve psikososyal destek ağı kurmamız gerekli. Örneğin Sağlık Bakanlığı, X,Y,Z bakanlığı fark etmiyor afet bilgilendirmesine dair yeni bir bilgi yayımlıyorlar. Bu bilgileri fotoğraf formatında paylaşıyorlar ürettikleri içerikler de erişilebilir değil. Görme engelli fotoğraf formatında okuyamıyor, göremiyor”
“İhtiyaç Duydukları Her Şeye Erişmeleri Lazım”
Kuvvet, “Evrensel erişilebilirlik sadece engelli kişilerin değil, yoksulların, kadınların, çocukların, yaşlıların her zaman her şeye ihtiyaç duydukları şekilde erişebilmeleri anlamına geliyor” dedi ve ekledi: “Fakat işte afet bölgesinden tahliye oluyorlar kendilerine deniyor ki ‘Bak biz size otobüs ayarladık, size uçak ayarladık. Hadi buna binin gidin Ankara’ya gidin İstanbul’a gidin’ deniliyor. Fakat engelli bireylerin uçak ya da ne bileyim otobüste kendilerine ayrılan sandalyeye oturabilecek durumları bile olmayabiliyor”
“Bu Kiralar Nasıl Ödensin?”
Deprem bölgesinden Ankara’ya gelen insanlar olduğunu söyleyen Kuvvet, “Artık evleri yıkılmış ve kendilerine yeni bir hayat kuracaklar. Bu yeni hayatı kurabilmeleri için de kalıcı barınma çözümlerine ihtiyaçları var. Ankara’da şu an ev kiraları çok yüksek, zaten enflasyon nedeniyle yükselme olmuş. Şimdi afetle birlikte de bir yükselme söz konusu ve bu afet illeri Türkiye’de sosyoekonomik olarak varlıklı insanların yaşadığı yerler de değil. Aslında deprem bölgesinden Ankara’ya ya da büyük şehirlere büyük bir yoksulluk göçüyor. Ve o yoksulların Adana gibi yerde 2 bin TL kira öderken, Ankara gibi bir yerde 8-9 bin lira kira ödeyebilmesi hiç mümkün değil. Engellilerin ödeyebilmesi hiç mümkün değil. Bu nedenle erişilebilir eve de ihtiyaçları oluyor. Bu insanların erişilebilir evi ne demek? Yani asansörünün olması, evin giriş katı olması falan hani bu tarz özellikleri olan evler daha da pahalı olabiliyor. Böyle bir erişilebilir konaklama sıkıntısı da söz konusu” ifadelerini kullandı.
“Net Sayı Yok”
Türkiye’de kaç tane engelli olduğuna dair net bir sayı bulunmadığına dikkat çeken Cansın Kuvvet, “2000’lerin başında ve 2010’ların başında 2 ayrı araştırma yapılmış. Fakat bunların üzerinden ise 20 yıl ve 10 yıl geçmiş. Biz şu an Türkiye’de kaç tane engelli olduğunu bilmiyoruz. Engelli bireylerin engel gruplarının dağılımını da bilmiyoruz işte Sağlık Bakanlığının, Aile Bakanlığının ve Milli Eğitim Bakanlığının kendilerince tuttukları bazı veriler var. Fakat bu veriler tamamen yansıtmıyor. Engelli sayısını yansıtmıyor. O yüzden tahmini ülkenin yüzde 10 engelli olduğu yuvarlak olarak söyleniyor ve dediğiniz sistemde bulunmamakta. İşte İstanbul’un Kadıköy ilçesinde yaşayan engelli bireylerin tek tek evleri hangileridir? Hadi Google MAPS üzerinde işaretleyin, böyle bir sistem yok ne yazık ki ülkede” diye konuştu.
“Otizmli Çocukların Çadırda Durması Çok Zor”
Otizmli çocukların durumuna da değinen Cansın Kuvvet, “Enkazdan çıktıktan sonra ya da hiç enkaz altında kalmayan otizmli bireyler şu anda kendilerine sağlanan çadırlarda duramıyorlar. Çünkü çadırlar zaten bildiğimiz kadarıyla şu an onar kişilik toplu halde ailelere veriliyor ve birkaç aile birlikte kalıyorlar. Otistik çocukların şöyle bir durumu var, onlar aileleriyle birlikte sessiz, sakin bir yer istiyorlar ve özellikle kendi eski alışkanlıklarının devam etmesini istiyorlar. Fakat 10 kişinin olduğu çadırlarda otistik çocukların bu alışkanlıklarını devam ettirecekleri süreçlerin yaratılması mümkün değil. Çocuk ses çıkartıyor, hareket ediyor, ağlıyor ve çadırı paylaştıkları insanları bu çok rahatsız ediyor. O da otizmli çocuğun ailesi için epey bir problem yaratıyor” diye konuştu.
“Erişilebilir Değil”
Çadırların bedensel engelli, ortopedik engelli kişiler, tekerlekli sandalye kullanıcıları için zaten erişilebilir ortamlar olmadığına dikkat çeken Cansın Kuvvet, “Afet alanlarında erişilebilir tuvaletler yeterince yok. Yüzde 99 ya da yüzde 100 engelli çocuklar var. Tamamen zihinsel ve bedensel engelliler. O çocuklar için de yine düzgün bir yatak gerekiyor. Fakat çadır ortamında bunlar yine bulunamıyor” dedi.
“Kadın Çocuğunu Bırakıp Yardım Almaya Gidemiyor”
Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine de vurgu yapan Kuvvet, sözlerini şöyle sürdürdü: “Engelli çocuğu olan, engelli yakınına bakım veren kadınlar, çocuklarını bırakıp afet bölgesine gelen yardımları almaya gidemiyor. Kadınlar zaten afetten önce de yaşadıkları mahalleyi çok bilmiyorlardı. Bir de üstüne afet eklenince afet çadırlarının nerede olduğunu, afet yardımlarını nerede dağıtıldığını, eczanelerin nereye kurulduğunu hiçbir şey bilmiyorlar. Bu ciddi bir problem ve bize gelen vakaların büyük bir kısmında ebeveyn engelli çocuğunu tek başına bırakamıyor. O yüzden kadın çocuğunu bırakıp eczaneye gidemiyor, ilaç temin edemiyor, yardım kolisi alamıyor”
“Aileler Yardım Almaya Çekiniyor”
“Engelli çocuklar özellikle zihinsel engelliler, otizmliler bu afetten sonra çok korktukları için altlarını daha çok ıslatmaya başlıyorlar” diyen Kuvvet, şöyle devam etti:
“Ailelerin çamaşır yıkama imkanı da olmuyor çoğu yerde. O yüzden çocuğun hijyenini sürdürebilmek bayağı bir zor. Aileler birden fazla defa yardım almak zorunda kalabiliyorlar. Örneğin; alt ıslatma sorunu olmasa o çocuk belki bir kıyafeti 4-5 gün giyebilir ama çocuk altını ıslattığı için aile belki bir günde 3 defa temiz kıyafete ihtiyaç duyuyor ve yardım çadırına gidip almaya utandığını söylüyor. Aileler “İnsanlar bizi yanlış anlayabilir” diye ayrıca başka insanların haklarını aldıklarını düşünüyorlar”
evrensel.net KATEGORİLER Sosyal Sorumluluk ETİKETLER DepremDepremzedeEngelliEnkazErişilebilirlikKahramanmaraşOtizmli Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
|